Skip to main content

Heb je de samenvatting van Ajax – Tottenham al teruggezien? Waarschijnlijk niet, het is nog steeds te pijnlijk. Je denkt dan aan wat had kunnen zijn, dat we nooit meer zo ver gaan komen in de Champions League, of wat De Ligt in godsnaam daar voorin deed bij die vrije bal.

Europa League finale

In aanloop naar die wedstrijd publiceerde Veronica Inside een interview met Peter Bosz. Hij vertelde hoe lang het voor hem duurde voordat hij Ajax – Manchester United had teruggezien. Bosz: ‘Laatst heb ik de Europa League finale pas teruggekeken. Dat was anderhalf jaar na de wedstrijd. Ik kijk altijd mijn wedstrijden terug en dan analyseer ik ze helemaal. Ik had daar na die finale gewoon geen zin in.’

‘Het was anders dan ik had verwacht. Ik had een negatief beeld van de finale. Echt heel negatief. Ik dacht dat we daar heel slecht gespeeld hadden. Het was niet het Ajax dat we met name na de winterstop hadden gezien. Maar toen ik de wedstrijd in z’n geheel terugzag, vond ik het nog wel meevallen.’

Emoties en geheugen

Je geheugen is toestand-specifiek. Dit betekent dat je meer gebeurtenissen herinnert die dezelfde emotionele lading hebben als die je op dat moment ervaart. Als je in een goed humeur bent of positieve emoties voelt, herinner je makkelijker positieve dingen en als je in een slecht humeur bent of negatieve emoties voelt, herinner je makkelijker negatieve dingen.

 

 

Dit komt omdat het gedeelte in je hersenen waar je herinneringen opslaat (de Hippocampus) een ander gedeelte is dan waar emoties vandaan komen (de Amygdala). De herinnering wordt als het ware opgehaald uit de opslagplaats van je hersenen en gaat langs het emotionele gedeelte waar de herinnering gekleurd wordt. Welke kleur die herinnering krijgt is afhankelijk van de emotie die je voelt. Als dit heftige emoties zijn, tast dit je beoordelingsvermogen behoorlijk aan. Uit de hand gelopen emoties beperken op die manier je inzicht en de gedachtes die je hier vervolgens aan koppelt.

Terug naar objectiviteit

Het is dus heel logisch dat Peter Bosz een negatief beeld had van de finale, hij voelde zich slecht na het verlies in Stockholm en alles dat fout ging bleef hangen. Hierdoor heeft die wedstrijd anderhalf jaar lang als een negatieve herinnering door het hoofd van Bosz gezongen. Ondanks het negatieve beeld van de wedstrijd is Peter Bosz toch bij zijn gewoonte gebleven en heeft hij uiteindelijk de wedstrijd geanalyseerd. Dit is een hele goede beslissing is geweest. Doordat de meest heftige emoties zijn gaan liggen, kon hij met een meer objectieve blik evalueren. Bosz heeft zo zijn eindoordeel aangepast, dat voorheen gekleurd was door zijn emotie.  

Hij zal waarschijnlijk altijd blijven balen van het verlies, maar de intensiteit is er wel af. Wij zullen over een jaar nog steeds met weemoed aan het verlies van de finale-plek denken, maar het feit dat Europa een jaar lang met open mond naar het fantastische spel van Ajax heeft gekeken zal overheersen. Dan zullen we ook niet meer moeilijk doen over De Ligt die met een vrije bal naar voren ging, maar vooral denken aan hoe ongelooflijk goed hij het hele jaar speelde.

 

Vond je dit een leuk artikel? Start dan nu hieronder met onze gratis cursus: ‘Introductie tot Emotionele Intelligentie’.

 

Start nu met de gratis introductiecursus!

Na afloop weet je:
  • Uit welke 4 vaardigheden emotionele intelligentie bestaat
  • Wat een emotie precies is en hoe je die kan veranderen
  • Hoe emotionele intelligentie jou gaat helpen
  • Waarom je nooit meer mag zeggen dat je gestrest bent